Jump to content
  • 0

Problem z importem bazy na nowe forum


Question

Mam swoja pasje i przy pomocy znajomego prowadzilem forum sportowe.Wszystko bylo u niego na serwerze,ja tylko ograniczalem sie do "administrowania" forum.Niestety z przyczyn ode mnie niezaleznych bez powiadomienia zostalem pozbawiony dostepu (prawdopodobnie koniec cesji serwera).Wiec..........przeczytalem z 100 postow,i rozpoaczelem zabawe z "wlasnym" (bardzo duzo powiedziane) administrowaniem.Generalnie wszystko poszlo dobrze IPB 3.3.x,wgranie i pl poszlo bez problemow.Schody zaczely sie przy przywroceniu bazy (zdarzylem stworzyc z poziomu CP na starym forum).Wiec moze wszystko po koleji lacznie ze screenami (to bardzo ulatwia zycie):
 
1.Po zalogowanie sie do CP,wybralem baze :
 

cf19_1.png


 
2.Zaznaczylem wszystkie recordy (tabele?),jezeli jestem nieprecyzyjny prosze mnie poprawic

sp684_2.png


 
I przy mozliwosci wyboru:
 
1.Opróżnij 
2.Usuń  wybralem ta wlasnie
 
3.Nastepnie potwierdzilem zgodnosc z ponizszym

kh948_3.png



4.Podalem sciezke dostepu do bazy w kompie jak rowniez wszystkie dane (oparte o wiedze z postow)

gw290_4.png



5.Rozpoczal sie proces przywracania bazy zakonczony sukcesem

ej618_5.png



6.Niestey przy probie logowania sie na forum otrzymuje taki komunikat:

qz798_Ashampoo_Snap_2014.png



Nie wiem czym to jest spowodowanie,moze serwerem (az.pl czy jakos tak ale taka otrzymalem podpowiedz),a moze tym ze moje domena byly doczepiona do tamtego serwera (zadokowana?).Niestety mam juz dosc sporo lat,i wszystkiego nie ogarniam,po wypadku tez ma ograniczona mozliowsc ruchowa a to forum to moja pasja i mozliwosc komunikowania sie z ludzmi.Prosze wiec,o konkretna odpowiedz,ewentualnie wycene naprawy tego problemu (opis z cena prosze na PW).Prosze sie tez wstrzymac od "glupkowatych" zapytan i komentarzy.Chce tylko wrocic do normlanosci.Pozdro

Link to post
Share on other sites

10 answers to this question

Recommended Posts

  • 0
  • Administrator

Problemem jest prefiks, po instalacji nie miałeś, natomiast po wgraniu jest prefiks forum_. Edytuj plik conf_global.php, znajdź:

$INFO['sql_tbl_prefix']			=	'';

i zamień na:

$INFO['sql_tbl_prefix']			=	'forum_';

zapisz i wgraj i będzie działać.

 

PS. następnym razem sprawdź sobie błędy w pliku /cache/sql_error_latest.cgi

Link to post
Share on other sites
  • 0

Sprawdzac to ja sobie moge :D i tak nie wiem o co biega :(.Po twojej poradzie ukazalo sie forum ale jakies dziwne :(.Nie mozna sie zalogowac ani nie wyswietla poprawnie icon i takich tam.Zgodnie z sugestia zalaczam odczyt pliku sql_error_latest.cgi

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Date: Fri, 09 May 2014 10:40:48 +0000
 Error: 1146 - Table 'rx170822_full.cache_store' doesn't exist
 IP Address: 37.59.32.148 - /index.php?/topic/2794-buy-cheap-glucovance-overnight-no-rx-79/
 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 mySQL query error: SELECT * FROM cache_store WHERE cs_key IN ( 'systemvars','login_methods','vnums','app_cache','navigation_tabs','module_cache','hooks','useragents','useragentgroups','skinsets','outputformats','skin_remap','group_cache','settings','lang_data','banfilters','stats','badwords','bbcode','mediatag','profilefields','rss_output_cache','rss_export','attachtypes','multimod','moderators','announcements','report_cache','report_plugins','emoticons','ranks','reputation_levels','sharelinks' )
 .--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------.
 | File                                                                       | Function                                                                      | Line No.          |
 |----------------------------------------------------------------------------+-------------------------------------------------------------------------------+-------------------|
 | admin/sources/base/ipsRegistry.php                                         | [ips_CacheRegistry]._loadCaches                                               | 2896              |
 '----------------------------------------------------------------------------+-------------------------------------------------------------------------------+-------------------'
 | admin/sources/base/ipsRegistry.php                                         | [ips_CacheRegistry].init                                                      | 2690              |
 '----------------------------------------------------------------------------+-------------------------------------------------------------------------------+-------------------'
 | admin/sources/base/ipsRegistry.php                                         | [ips_CacheRegistry].instance                                                  | 571               |
 '----------------------------------------------------------------------------+-------------------------------------------------------------------------------+-------------------'

 

 

moze Tobie rozjasni bo ja nadal jestem ciemny jak tabaka w rogu :(

Edited by fullkiller
Link to post
Share on other sites
  • 0

Hhhhm sam nie wiem :(.Ale dump byl raczej pelny .Mam jednak glupie pytanie czy ....

 

 

  1. $INFO['sql_tbl_prefix'] = 'forum_';

 

Ten wpis ma byc niezmieniony jak w postaci wyzej czy mam w to miejsce podac domene? A jak naprawic brak tej tabeli?

Edited by fullkiller
Link to post
Share on other sites
  • 0
  • Administrator

@TheDrake4010 Ale bzdury piszesz....

 

@fullkiller A jaki przedrostek mają Twoje tabele w bazie forum_ czy coś innego? bo błąd, który wkleiłeś nic nie mówi o żadnym przedrostku więc albo nie wgrałeś pliku albo go wgrałeś nie tam, gdzie powinien być

Link to post
Share on other sites
  • 0
  • Administrator

Logujesz się do phpmyadmina i masz tam tabele. będą miały nazwy np. ibf_admin_login_logs. Ważne jest to, co pisze przed admin_login_logs. To co będzie przed tą nazwą wpisujesz do pliku conf_global.php na serwerze w linii

$INFO['sql_tbl_prefix']			=	'forum_';

zapisujesz. Później możesz sprawdzić pobierając ten plik jeszcze raz z serwera czy aby na pewno poprawnie Ci się zapisało i wgrało. Jeśli wszystko będzie ok to musi działać jeśli wszystkie tabele znajdują się w bazie

Link to post
Share on other sites
  • 0
Dziekuje za pomoc i wsparcie.Czytam i staram sie zrozumiec co czytam,Oto wiec moje konkluzje,spostrzezenia i dzialania (wg twoich wskazowek):
 
1.Odczyt z PHPMyAdmin:
 

fl256_1.png

 
gdzie:
rx170822_full to jest nazwa bazy (przedrostek prefixu?)
forum_ dopelnienie bazy danych ktore powinno byc zawarte w prefiksie po kropce?
 
Wiec wg,waszych wskazan i mojej "logiki" wpis w conf_global,php powinien byc taki:
 

 

$INFO['sql_tbl_prefix'] = 'rx170822_full.forum_';

 

 
 
Wiec po takim zabiegu pokazalo sie co prawda forum ale w takiej postaci:
 

ve239_2.png

 
Gdzie nie mozna sie zalogowac (brak takiej opcji) jak rowniez widoczne jest tylko znikoma czesc for i subfor
 
Przy probie kliniecia na istniejace forum otzrymuje taki komunikat :
 

wy254_3.png

 
Masz jakies dalsze pomysly? Co z tym zrobic? Pozdro
Link to post
Share on other sites
  • 0
  • Administrator
  1. przedrostka nazwy bazy danych to przed kropką nie dajesz, bo od tego masz możliwość podania nazwy bazy danych w ustawieniach w pliku
  2. Brakuje zasobów językowych trzeba w acp przeładować i przebudować wszystko
  3. jeśli używasz przyjaznych linków zobacz do pliku .htaccess czy wszystko jest ok
Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Dołącz do pierwszego newslettera Invision Community

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

W celu świadczenie usług przez nasz Serwis na najwyższym poziomie, w ramach Serwisu wykorzystujemy pliki Cookies (tzw. ciasteczka). Korzystając ze stron Serwisu IPSBEYOND.PL bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia. Jeżeli nie dokonacie Państwo zmiany ustawień przeglądarki internetowej to wyrażacie zgodę na zapisywanie plików Cookies.