Skocz do zawartości
DrozdzuByk

Problem z spolszczniem

Polecane posty

DrozdzuByk    0

Witam.

Ostatnio przekonwertowałem bazę z smf 1.1.8 na IPB 2.3.6 i dałem upgrade do 3.0.4 ale mam mały problem baza ipb jest w latin2 gdy zmieniam kodowanie na utf8 wywala mi krzaki na iso tego nie mam ale gdy wgrywam spolszczenie , jest widoczne one tylko w acp na forum są krzaczki na ut8 , gdy zmieniam na iso mam po angielsku bez krzaczków. Próbowałem uzyskać pomoc tutaj ale bez skutku. Nie mam już siły do tego nie wiem jak ten problem rozwiązać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Spanner    4247

czyli podsumowując.

Wgrałeś spolszczenie i spolszczony jest tylko acp ? natomiast jak zmienisz kodowanie forum ? langa? na iso to wtedy forum jest po angielsku ?

czy napewno zmieniłeś kodowanie i forum i langa na iso-8859-2?? czy jak otworzysz np. plik /cache/lang_cache/x/forums_public_post.php to jest on po polsku czy po angielsku ??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
DrozdzuByk    0

Zainstalowałem właśnie wasze spolszczenie langa zmieniłem na iso i w forums_public_post.php jest wszystko po polsku.

Tylko ze cale spolszczenie jest z krzakami forum + acp.

Tak zmieniłem tu i tu jest iso.

Może jakimś skryptem zmienić kodowanie z latin2_general_ci na utf8_polish_ci ?

Edytowano przez DrozdzuByk

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Spanner    4247

jeśli baza Twojego forum nie jest duża to najlepiej wyeksportować bazę, zmienić kodowanie w pliku przy użyciu np. notepad++ i zaimportować ponownie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
DrozdzuByk    0

Słuchaj teraz przestawiłem wszystko na utf-8 + wasze spolszczenie , spolszczenie nie ma krzaczków ale za to widzę krzaczki w tematach postach :F już nie mam pomysłów System porównań dla połączenia MySQL to utf_general_ci w tabelach od ipb mam latin2_general_ci. SMF chodził na utf8 . utf8_polish_ci.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Spanner    4247

to jeśli smf chodził na utf8_polish_ci to teoretycznie powinno podczas konwersji przenieść forum także na utf8 a nie na latin2. Jeśli chcesz przekodować na utf-8 to tylko tak jak pisze eksport zmiana znaków w programie i import, albo pogadać z hostingodawcą czy on nie jest w stanie tutaj pomoc przy konwersji

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×

Ważne informacje

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.