Jump to content
zina

Kodowanie

Recommended Posts

Zmieniłem dzisiaj kodowanie w bazie. W tabelach i na forum w head mam latin2_general_ci, ale w rekordach już latin1_swedish_ci. Chciałem zmienić na latin2_general_ci, ale padło całe kodowanie na forum w postach. W bazie danych przykładowy post wygląda tak: "Dzi?kuje.<br />Dobrze by by?o, jakby? Mone ?ci?gn??a na forum.", ale na forum wyświetlał się poprawnie: "Dziękuje.<br />Dobrze by było, jakbyś Mone ściągnęła na forum.", po zmianie kodowania rekordu post z latin1_swedish_ci na latin2_general_ci post w bazie wygląda tak: "Dzi?kuje.<br />Dobrze by by?o, jakby? Mone ?ci?gn??a na forum.", a na forum: "Dzi?kuje. Dobrze by by?o, jakby? Mone ?ci?gn??a na forum.".

Czy da się to jakoś naprawić mimo braku polskich liter w bazie? Czy trzeba zmieniać ręcznie...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

obecnie jedyne co możesz zrobić to ręcznie poprawić sobie te krzaki. Zmiany kodowania się nie robi na bazie, tylko robiąc eksport bazy, zmieniając kodowanie w jakimś edytorze i wtedy się wgrywa dumpa. Teraz jeśli nie masz kopii to nie usuniesz krzaków inaczej niż ręcznie

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

W celu świadczenie usług przez nasz Serwis na najwyższym poziomie, w ramach Serwisu wykorzystujemy pliki Cookies (tzw. ciasteczka). Korzystając ze stron Serwisu IPSBEYOND.PL bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia. Jeżeli nie dokonacie Państwo zmiany ustawień przeglądarki internetowej to wyrażacie zgodę na zapisywanie plików Cookies.