Skocz do zawartości
kris2005a

Dobry i stabilny skrypt newsów

Polecane posty

Witam

Aktualnie programuje nowy system dla swojej strony i potrzebuje dobrego systemu newsów na stronę. Czy ktoś może mi coś polecić, coś zarazem dobrego a też obsługującego polskie znaki?

Jednak ten CCMS jest zbyt niestabilny. Dlatego projektuję własny, skrypty i to porządne na video, screnny (galerie), encyklopedie i profile koncernów już prawie mam gotowe.....

Pz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam, jeśli chcesz coś porządnego to lepiej samu napisać, nie spotkałem dobrego skryptu do newsów jeszcze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

PSNews jest całkiem niezły ale jego wygląd to porażka. Prawie niemożliwy do zmiany.

Cutenews - też znośny lecz nie można dobrać polskich znaków (trzeba pisać najpierw z krzaczkami a potem wstawić do panelu podczas pisania nowego newsa).

No cóż. Zobaczę, jeszcze co tam na necie jest. A jak nie to spróbuję napisać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

post-274-1248073464,9578_thumb.jpg

Dzięki. Mam taki problem z tabelką po lewej i prawej stronie.....

Wiesz może jak zmienić ten kod, żeby to nie było takie rozjechane?

O to i kod (prosty):


<div style="width:60%; float: left;">

<table>

   <tr><td>

</td> </tr>

</table>

</div>




<div style="width:40%; float: right;">

<table>

<tr> <td>

</td> </tr>


</table>

</div>


Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

rozjechane w sensie, żeby nie było takiego odstępu między nimi ??

jeśli tak to daj w <table> jeszcze dodatkowo width="100%"

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie o to chodziło... Dziękuje :D

Teraz męczę się nad wyszukiwarką na stronę. Zupełnie nie wiem jaką można tam wstawić. Google odpada. Chciałbym, żeby przeszukiwała frazy na stronie! Czy znasz takową wśród gotowców czy też podejmiesz się płatnego zlecenia i zaprojektujesz?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chodzi o samą wyszukiwarkę bo to jest dość proste zadanie :) zakładasz index fulltextowy na pola w obrębie danej tabeli po których chcesz szukać i używasz match i against w SQL przykładowy kurs: http://blog.surma.be/2008/05/wyszukiwanie-w-bazie-mysql-wykorzystujace-indeksy-fulltext/ jak coś to pytaj śmiało

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dzięki, później spróbuję to zrobić :D Tak przy okazji WSZYSTKIEGO NAJ NAJ NAJ :D

Wyszukiwarkę w bazie danych zaprojektowałem ale niestety to nie o taką mi chodziło. Swój nowy cm's projektuje na plikach tekstowych, poza galerią i potrzebuję wyszukiwarki szukającej danej frazy w systemie psnews głównie. Czy umiałbyś taką zrobić?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

jeśli ma być wyszukiwarka, to pliki są złym pomysłem, bo będzie trzeba otwierać każdy plik z osobna i szukać przy użyciu php'a co nie jest bardzo efektywnym rozwiązaniem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Akurat skrypt psnews zatwierdza newsy i umieszcza w jednym pliku news.txt, wszystkie są tutaj :D . Więc takie rozwiązanie jest nawet chyba lepsze niż kilka tabel w bazie. Umiałbyś taką tekstową wyszukiwarkę do strony zaprojektować?

O to prawie dokończona strona z newsami. Prawie gotowa jest galeria, strona startowa gotowa, dział download gotowy, forum gotowy. Zostało jeszcze zaprojektowanie 3 działów - video, encyklopedia (opisy gier) i artykuły ale już skrypty pod to są prawie gotowe.

post-274-1248186343,3379_thumb.png

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

jeśli chodzi o wyszukiwanie to wg. mnie najpierw musiałbyś pobrać każdy news do osobnego pola tablicy, a następnie wyszukać w tej tablicy. Bo jeśli wczytasz plik file_get_contentsi użyjesz jakiegoś eregi czy preg_match_all to oprócz tekstu będziesz musiał jeszcze jeszcze się męczyć ze znalezieniem informacji jaki to wpis.

Jeśli chodzi o projektowanie bazy danych to czemu kilka tabelek ?? do samych newsów jest potrzebna jedna tabelka, chyba, że mają być pogrupowane na kategorie no to wtedy 2 tabelki i tyle. nic więcej nie będzie potrzebne, a baza danych będzie lepszym rozwiązaniem niż pliki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

No cóż. Spróbuję. Ale wyszukiwarkę, zrobię na końcu jak wszystko będzie gotowe.....

Teraz zrobiłem archiwum do systemu newsów. Wystarczyło przerobić show.php i zapisać jako inny plik a następnie dopasować linki etc.....

Tak czy inaczej dzięki za porady :D

Strona może do piątku ruszy :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

a ja mam problem z newsami po zmianie silnika na stronie, wysypuje mi sie "include" a wczesniej tego problemu nie bylo, czy to moze byc przyczyna przejscia z php4 na php5 ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witaj,

odpowiem tak: To zależy :)

wszystko zależy czy skrypt był napisany tylko pod php4 wtedy po przejściu na php5 się wysypie, czy np. jest jakaś inna przyczyna. Obawiam się niestety że jedyną słuszną przyczyną jest to, że skrypt był napisany pod php4 i nie działa pod nowszą wersją

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

powiem tak, na swoim domowym komputerze zainstalowalem oprogramowanie "Krasnal-SERV 2.7-4" gdzie w sklad wchodzi:



  • Apache 1.3.31,
  • PHP 4.3.9
  • PHP 5.0.2
  • MySQL 3.23.58
  • ActivePerl 5.6.1.628
  • phpMyAdmin 2.6.0 pl2
  • SQLiteManager 1.0.1
  • CesarFTP 0.99g
  • WebAlizer 2.1
  • Free SMTP Server

bo na domowe warunki wystarczalo mi to na edycje stron i sprawdzanie poprawnosci.

Jak widac zawiera php5 i w domu z "include" nie mam zadnych problemow, wyswietla wszystko tak jak powinno, jedyny problem jest na klubowym serwerze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

ale jest tutaj także php 4 :) czy w krasnalu domyślnym interpreterem jest php5 ? jaki wygląda ścieżka w includzie? jaki masz błąd ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

to jest to co mi sie na stronie pokazuje:

Warning: include(quicknews/news.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /virtual/pl/h2/vkp/de/news.php on line 151

Warning: include(quicknews/news.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /virtual/pl/h2/vkp/de/news.php on line 151

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'quicknews/news.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib64/php5:/usr/share/pear:/usr/share/php:/usr/share/php5:/usr/share/php/smarty') in /virtual/pl/h2/vkp/de/news.php on line 151

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

to błąd wskazuje że plik nie istnieje :) sprawdź wielkość znaków w nazwach plików/katalogów jak wpisałeś w include, a jak jest w rzeczywistości. zobacz także czy pliki znajdują się w prawidłowym położeniu względem danego katalogu. jeśli np. plik index.php includuje quicknews/news.php to zobacz czy w indeksie masz:


include('quicknews/news.php');[/code] czy
[code]
include('./quicknews/news.php');
prawidłowa jest postać 2. bo pierwsza czasami rodzi problemy. ewentualnie można użyć pełnej ścieżki tzn.

include('/virtual/pl/h2/vkp/de/quicknews/news.php');[/code]

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

chyba jednak nie tu bedzie mi szukac bledu, po zmianie jaka zaproponowales dostalem cos takiego:

Warning: include() [function.include]: SAFE MODE Restriction in effect. The script whose uid is 10179 is not allowed to access /virtual/pl/h2/vkp/de/quicknews/news.php owned by uid 10161 in /virtual/pl/h2/vkp/de/news.php on line 152

Warning: include(/virtual/pl/h2/vkp/de/quicknews/news.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /virtual/pl/h2/vkp/de/news.php on line 152

Warning: include() [function.include]: SAFE MODE Restriction in effect. The script whose uid is 10179 is not allowed to access /virtual/pl/h2/vkp/de/quicknews/news.php owned by uid 10161 in /virtual/pl/h2/vkp/de/news.php on line 152

Warning: include(/virtual/pl/h2/vkp/de/quicknews/news.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /virtual/pl/h2/vkp/de/news.php on line 152

Warning: include() [function.include]: Failed opening '/virtual/pl/h2/vkp/de/quicknews/news.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib64/php5:/usr/share/pear:/usr/share/php:/usr/share/php5:/usr/share/php/smarty') in /virtual/pl/h2/vkp/de/news.php on line 152

wiec blad podejrzewam bedzie gdzie w skrypcie dla php5

w krasnalu na komputzerze domowym zmienilem domyslnie php4 na php5 i tez jest ok

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Błąd nie leży w wersji php, pierwszy błąd mówi o tym, że próbujesz dołączyć plik, do którego nie masz praw, ponieważ jest "innego" właściciela w systemie plików, natomiast drugi błąd mówi, że nie ma takiego pliku lub katalogu jaki chcesz dołączyć

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×

Ważne informacje

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.