Skocz do zawartości

Pytanie

Witam,

zainstalowałem sobie ipseo. Ale nie mam pojęcia czy wszystko wykonałem prawidłowo. Czy może ktoś zerknąć i podpowiedzieć czy jest ok, czy nie ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

16 odpowiedzi na to pytanie

Polecane posty

  • 0

tzn? jak mamy sprawdzić? wystarczy, że zerkniesz sobie czy generowana jest mapa strony. Jeśli jest generowana to jest ok. Dodatkowo jak ustawiałeś sobie jakieś własne meta tagi to sprawdź czy się pojawiają tam, gdzie miały się pojawiać.

Jeśli to wszystko jest to znaczy, że dobrze ustawiłeś

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
  • 0

Ok, "czy generowana jest mapa strony" gdzie zobaczę to zjawisko ?

"jak ustawiałeś sobie jakieś własne meta tagi " skąd wziąć meta tagi ? Jak wygenerować ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
  • 0

ACP -> zakładka Moje aplikacje -> IP.SEO w lewym menu opcja Meta Tags. Jeśli tam coś ustawiałeś to sprawdź to, jeśli nic nie ustawiałeś to ok.

Standardowy adres mapy to: adres_forum/sitemap.xml

PS. przenoszę do nowego działu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
  • 0
jeśli nic nie ustawiałeś to ok.
nic tam nie ustawiałem, jest goło.Czyli ok ?

Po wpisaniu w przeglądarce wyskoczyło: http://www.kochamnarty.pl/sitemap.xml

-<sitemapindex>

<sitemap>

<loc>

http://www.kochamnarty.pl/index.php?app=ipseo&module=sitemap&sitemap=sitemap_core.xml.gz

</loc>

<lastmod>2011-03-30T10:12:21+00:00</lastmod>

</sitemap>

<sitemap>

<loc>

http://www.kochamnarty.pl/index.php?app=ipseo&module=sitemap&sitemap=sitemap_gallery_albums.xml.gz

</loc>

<lastmod>2011-03-30T10:12:21+00:00</lastmod>

</sitemap>

<sitemap>

<loc>

http://www.kochamnarty.pl/index.php?app=ipseo&module=sitemap&sitemap=sitemap_gallery_images.xml.gz

</loc>

<lastmod>2011-03-30T10:12:21+00:00</lastmod>

</sitemap>

</sitemapindex>

Czy to jest ok, czy jeszcze czegoś szukać ? Sama jakby galeria ! Edytowano przez pio72

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
  • 0

W jakiej grupie znajdują się boty? gości? jeśli tak to czy goście mogą czytać tematy, fora itp? jak tak to powinny się znaleźć w mapie. Popatrz też na ustawienia mapy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
  • 0

W gościach wkleiłem, mogą goście czytać forum i widzieć.

Popatrz też na ustawienia mapy

gdzie zobaczę ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
  • 0

W sumie w ip seo, dużo ustawień nie ma, ale napiszę ci co ja zrobiłem.

Po instalacji, zaloguj się do ACP, jeśli forum masz w głownym katalogu to plik sitemap.xml masz właśnie tam.

Wystarczy zalogować się do google narzędzia webmastera, i dodać sitemapę aby roboty mogły baraszkować po niej ;p

IP.SEO

* Dashboard

* Meta Tags

* Settings

Przejdź do Aplikację, IP seo -> settings -> Treat Search Engine as part of which group? Ustaw grupę dla robotów (mam gośći)

niżej masz Incorrect Permalink Handling - ustaw redirect 301

Jeszcze niżej masz opcję:

Board Index Page Title Tytuł strony wpisz do 155znaków

Meta Description opis strony

Meta Keywords - słowa kluczowe do 500 znaków

W pole Ping Services wklej tą zawartość.

http://blogsearch.google.com/ping/RPC2

http://ping.feedburner.com

http://blogpeople.net/ping

http://rpc.pingomatic.com

http://xping.pubsub.com/ping

http://rpc.twingly.com

http://www.syndic8.com/xmlrpc.php

http://sindice.com/xmlrpc/api
Look and Feel tu wybierasz skin dla gośći, jaki mają widzieć. Tyle z ustawień. Możesz jeszcze zdefiniować własne tagi dla poszczególnych tematów, działów etc, robiąc tak: Przejdź do IP SEO => Settings. -masz np dział na forum
http://www.ipsbeyond.pl/forum/3-propozycje-i-sugestie/

kopiujesz jego adres, dla przykładu skopiowałem to co powyżej, wywalasz z linku to co po .pl/ a resztę kopiujesz.

Przechodzisz do ACP ip seo -> settings i wypełniasz pola tak jak na screenie.

etinpl-1301519481-U1.jpg

Takie ustawienie da Ci to że jak wejdziesz w temat czy kategorie, to będzie ona miała dodatkowe spersonalizowane meta tagi, które są wartościowe dla twojej strony.

Jak coś to pisz.

Pozdro

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
  • 0

Nie mogę dać plusa, bo jest jakiś błąd, ale bardzo serdecznie dziękuję. Podpowiedz mi jeszcze na koniec co mam wpisać w ramkę, w obrazie poniżej: czy tylko: sitemap.xml ?

post-160-0-09075600-1301568383_thumb.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
  • 0
Tak, wpisujesz samo sitemap.xml
, ale chyba nie jest do końca ok.

Bo mapa wygląda tak jakby tylko dotyczyła linków z galerii:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>

<sitemapindex xmlns="http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9">

<sitemap>

<loc>http://www.kochamnarty.pl/index.php?app=ipseo&amp;module=sitemap&amp;sitemap=sitemap_core.xml.gz</loc>

<lastmod>2011-04-19T07:08:45+00:00</lastmod>

</sitemap>

<sitemap>

<loc>http://www.kochamnarty.pl/index.php?app=ipseo&amp;module=sitemap&amp;sitemap=sitemap_gallery_albums.xml.gz</loc>

<lastmod>2011-04-19T07:08:45+00:00</lastmod>

</sitemap>

<sitemap>

<loc>http://www.kochamnarty.pl/index.php?app=ipseo&amp;module=sitemap&amp;sitemap=sitemap_gallery_images.xml.gz</loc>

<lastmod>2011-04-19T07:08:47+00:00</lastmod>

</sitemap>

</sitemapindex>

i nic więcej. A gdzie reszta, czyli :

/indexsitemap.xml.gz

/forumsitemap.xml.gz

/topicsitemap.xml.gz ?

Tego nie mam .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
  • 0

hmm, teraz mi tak przyszło do głowy, czy masz powłączane hooki od IP.SEO ? Innego pomysłu nie mam. Instalowałem już kilka IP.SEO i pierwszy raz widzę taki problem. U Ciebie to wygląda jakbyś nie miał wszystkich modułów bo jak wchodzę na moduł od tematów to dostaję błąd [#10850] error_generic czyli nie generuje Ci w ogóle tych plików

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
  • 0

ja mam 1.3.2 i mam ten sam problem a grupe mam ustawioną jako members bo goście nie mogą czytać

Edytowano przez icebox

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×

Ważne informacje

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.