Skocz do zawartości
Urlop / Vacation Czytaj dalej... ×
  • Zarejestruj się
carbonik

Problem Z Polskimi Znakami Na Forum

Polecane posty

Witajcie!

Mam taki problem: mam baze w utf_general_ci i mam polskie znaki w bazie wszystko jest okej.

Jednak na forum nam zamiast polskich znakow '?'

Jak zmienic sposob laczenia z baza z IPB, lub jak zmienic charset? A moze to wina czegos innego

Dodam ze baza jest po konwersji z phpBB

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

a jakie miałeś kodowanie w phpBB ??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

wczesniej mialem latin2

ladnie wszystko sie przekonwertowalo na utf8_general_ci - mam polskie znaki w bazie

ustawilem charset na iso-8859-2

okej tematy wszystko ladnie dziala, sa polskie znaki

wgrywam spolszczenie - ustawiam charset w spolszczeniu iso-8859-2

i co? i sa same ? ? ? ? ? ? ? zamiast polskich znakow

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Skoro starą bazę miałeś w latin2 to tak samo nową musisz mieć. Nie można mieszać od tak sobie kodowań.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dobra. Może wyłapiecie mój błąd:

1. Aktualnie mam bazę phpbb by Przemo - kodowanie: latin2_general_ci

2. Instaluję IP.Board 2.3.6 - wgrywam konwerter

3. Dodaję następujące linie do:

- ips_kernel/class_db_mysql_client.php

- ips_kernel/class_db_mysqli_client.php

mysql_query('SET character_set_connection=latin2', $this->connection_id);

mysql_query('SET character_set_client=latin2', $this->connection_id);

mysql_query('SET character_set_results=latin2', $this->connection_id);

mysql_query("set names latin2;");

4. Konwertuję bazę do latin2_general_ci (w tym momencie mam "?" zamiast polskich znaków")

5. Przebudowanie cache itd.

6. Upgrade do 3.1.4, ustawienie charset na: iso-8859-2

7. Wgranie spolszczenie i ustawienie: pl_PL.iso-8859-2

Czy ja to dobrze rozumuję? ; (

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

1. po co tak kombinować :)

2. Od razu rób konwersję do 3.x bez kroku pośredniego a będzie lepiej.

3. nie baw się w żadne metody porównać przy połączeniach, chyba że to już ostateczność

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Problem został rozwiązany.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×

Ważne informacje

W celu świadczenie usług przez nasz Serwis na najwyższym poziomie, w ramach Serwisu wykorzystujemy pliki Cookies (tzw. ciasteczka). Korzystając ze stron Serwisu IPSBEYOND.PL bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia. Jeżeli nie dokonacie Państwo zmiany ustawień przeglądarki internetowej to wyrażacie zgodę na zapisywanie plików Cookies.