Skocz do zawartości
Sorael

Kilka pytan po upgrade

Polecane posty

Sorael    10

Witam

Mam kilka waznych dla mnie pytan.

1. Jak dopasowac logo aby dzialalo na kazdej rozdzielczosci ?

2. Jak usunac Board legend na samym dole ? blad2.jpg

3. Mam problem z datami w ostatnim poscie. bladsl.jpg Dodam,ze ten problem mam jedynie na stronie głównej. Proszę o konkretne wskazówki

4. W którym miejscu usunę te 2 belki niebieskie ? blad3.jpg

5. Jak usunac lub zamniec ta lupe ? blad4.jpg

Edytowano przez Sorael

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Spanner    4247

Ad 1. Musisz mieć logo odpowiednio szerokie i dodatkowo mieć element, który będzie powielany w tle tak aby to wszystko wyglądało jak jedno bardzo szerokie logo

Ad 2. Nie ma tego w standardzie więc strzelam ACP -> zakładka Skiny & Języki -> dany skin -> zakładka Szablony -> Strona główna forum -> boardIndexTemplate

Ad 3. Wgrałeś stary skin z 3.0.x na 3.1.x ? ACP -> zakładka Skiny & Języki -> dany skin -> zakładka Szablony -> Strona główna forum -> boardIndexTemplate Znajdź tam

<ul class='last_post'>

<if test="hideLastInfo:|:$forum_data['hide_last_info']">

<li>{$this->lang->words['f_protected']}</li>

<else />

<ul class="last_post'> ...</ul>
 na:



<ul class='last_post'>

												<if test="hideLastInfo:|:$forum_data['hide_last_info']">

													<li>{$this->lang->words['f_protected']}</li>

												<else />

													<if test="hideDateUrl:|:$forum_data['_hide_last_date']">

														<li>{parse date="$forum_data['last_post']" format="LONG"}</li>

													<else />

														<li><a href='{parse url="showtopic={$forum_data['last_id']}&amp;view=getlastpost" base="public" template="showtopic" seotitle="{$forum_data['seo_last_title']}"}' title='{$this->lang->words['view_last_post']}'>{parse replacement="f_lastpost"}</a> <a href='{parse url="showtopic={$forum_data['last_id']}&amp;view=getlastpost" base="public" template="showtopic" seotitle="{$forum_data['seo_last_title']}"}' title='{$this->lang->words['view_last_post']}'>{parse date="$forum_data['last_post']" format="LONG"}</a></li>

													</if>

													<li><strong>{$this->lang->words['in']}</strong> {$forum_data['last_topic_title']}</li>

													<li>

														<strong>{$this->lang->words['by']}</strong> 

														<if test="lastPosterName:|:isset($forum_data['last_poster_name']) AND $forum_data['last_poster_name']">

															<if test="lastPosterID:|:$forum_data['last_poster_id']">

																<a href='{parse url="showuser={$forum_data['last_poster_id']}" template="showuser" seotitle="{$forum_data['seo_last_name']}" base="public"}' title='{$this->lang->words['view_profile']}'>{$forum_data['last_poster_name']}</a>{parse template="user_popup" group="global" params="$forum_data['last_poster_id'], $forum_data['seo_last_name']"}

															<else />

																{$this->settings['guest_name_pre']}{$forum_data['last_poster_name']}{$this->settings['guest_name_suf']}

															</if>

														<else />

															{$this->lang->words['f_none']}

														</if>

													</li>

												</if>

											</ul>[/code]

Ad 4. Znajdź w ipb_styles.css coś takiego

[code].statistics h2

tam powinien być background z zadeklarowanym obrazkiem

Ad 5. Musisz w /public/style_images/x/ zamienić plik search_icon.png na ten z wersji 3.1.x albo inny obrazek jeśli chcesz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sorael    10

Wszystko działa. Mam jednak problem z pkt 1 i 4

Nie wiem w którym miejscu dodać ten element powielany i jaki on ma kod.

Co do belek Nie jestem w stanie ich usunać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Spanner    4247

w standardowym skinie to jest klasa branding która ma powielanie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Spanner    4247

ok, to tak. Logo obejmujesz czymś takim jak np

<div class="logo_bg">TUTAJ_LOGO</div>
Następnie w CSS'ie wstawiasz taki kod
.logo_bg {

backtround: url({style_images_url}/logo_bg.png) repeat-x;

height: 100px;

}

Oznacza to że plik logo_bg.png będzie powielany w poziomie. W height wpisujesz wysokość swoje pliku i loga zarazem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sorael    10

ok, to tak. Logo obejmujesz czymś takim jak np

<div class="logo_bg">TUTAJ_LOGO</div>

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Spanner    4247

Kod css wklej w dowolne miejsce najlepiej w ipb_styles.css bo jest wczytywany na każdej podstronie.

A ACP -> zakładka Skiny & Języki -> dany skin -> zakładka Szablony -> Główne Szablony -> globalTemplate

znajdź:

<if test="brandingBar:|:method_exists( $this->registry->output->getTemplate( $this->registry->getCurrentApplication() . '_global' ), 'overwriteHeader' )">

{parse template="overwriteHeader" group="{current_app}_global" params=""}

<else />

{parse template="defaultHeader" group="global" params=""}

</if>

i to obejmij tym divem, lub jeśli ten fragment jest już czymś objęty to można edytować tamte klasy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sorael    10

Witam

Jednak u mnie to nie działa. Na wysokosc owszem. Ale powielanie na wszystkich rozdzielczosciach nie pasuje :)

Jesli chodzi o pkt 4 nie mam pojęcia jak to usunąć.

Jakieś sugestie do dwóch problemów?

Edytowano przez Sorael

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Spanner    4247

co to znaczy nie pasuje ? że obrazek do kitu wygląda ? to musisz dopracować obrazek bo nie każdy Ci będzie od kopa pasować. Co do statystyk to nikt Ci nie pomoże, bo w ciemno się nie da. podaj adres forum, to zerknę firebugiem i będzie dobrze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sorael    10

Nie w tym rzecz :) Jest tak jak było. Logo w szerokości w niczym się nie zmienia niż przed dodaniem kodu.

Adres: www.fifaplay.com.pl :)

Edytowano przez Sorael

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Spanner    4247

co do tego h2 to dodaj w

.statistics h2 
background: transparent !important;

i zniknie to

Ja tam widzę w brandingu obrazek i widzę że jest powielony

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sorael    10

Super pięknie śmiga :) jednak mam kolejny problem chcę zamienić kolor białych napisów blad3.jpg.

Co do loga gdy daje ctrl + lub - nie pasuje mi ucina niestety :) Nie mieści się w skinie, może coś źle napisałem.

Edytowano przez Sorael

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Spanner    4247

ctrl+ powiększa rozmiar czcionki. Jeśli chcesz zobaczyć większe rozdzielczości to poszukaj w necie takich stron, które oferują robienie screenów stron lub symulują większe rozdzielczości. Co do koloru czcionki to w

.statistics h2 

ustaw odpowiedni kolor

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sorael    10

Ze wszystkim sobie dałem rade tylko nie z logiem.

logoskin.jpg

Mozna jakos ustawic aby bylo rowno zawsze z ta belka pod logiem ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Spanner    4247

W css (ipb_styles.css) w klasie:

#primary_nav
w background masz
url(...) no-repeat;

Zamień no-repeat na repeat-x i powinno działać

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×

Ważne informacje

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.