3 pytania początkującego
Rozpoczęte przez otykarol, 08 lut 2012, 01:15
9 odpowiedzi na ten temat
Napisany 08 luty 2012 - 01:15
Witam,
Zacząłem ostanio używać IP.Board i jestem pozytywnie zaskoczony jego możliwościami. Próbuję się go nauczyć, ale niestety dokumentacja jest niewystarczająca i proces nauki jest mozolny. Dlatego mam parę pytań do osób, które są trochę bardziej doświadczone ode mnie.
Używam IP.Board 3.2.3 oraz IP.Content 2.2.2.
1) Aktualnie próbuję osiągnąć taki cel:
- Na stronie głównej chciałbym wyświetlać najpierw 10 najlepiej ocenianych artykułów, po czym 10 najnowszych artykułów (mogą się powtarzać z najlepiej ocenianymi, nie ma to znaczenia)
- Chciałbym zmienić sposób wyświetlania pierwszego artykułu tak, aby jego zdjęcie wyświetlało się na całej szerokości oraz aby był widoczny duży tytuł (coś w rodzaju pierwszej strony gazety)
Do tej pory:
- Próbowałem używać funkcjonalności feed blocks, ale za jej pomocą mogę tylko wyświetlać tytuły artykułów, bez ich treści ani obrazków
- Również próbowałem grzebać w Articles Archives Template, ale aby ogranicznyć liczbę wyświetlanych artykułów do 10, musiałbym użyć jakiegoś rodzaju pętli "for" (tak mi się wydaje), co nie jest opisane w dokumentacji IP.Board (są tam tylko "if" oraz "foreach"). W każdym razie, nie znam PHP i zaczynam się zastanawiać czy muszę koniecznie grzebać w kodzie, aby osiągnąć tak prosty cel?
- Zastanawiam się czy mój cel mogę osiągnąć poprzez zastosowanie jakiegoś parametru w komendzie {parse articles} - ale nie mogę znaleźć do niej żadnej dokumentacji.
W jaki sposób mogę zmodyfikować wyświetlanie artykułów, aby uzyskać to co sobie założyłem?
2) Zainstalowałem skina "Spectrum" i bardzo mi się podoba w nim to, że górne menu pozostaje widoczne, nawet gdy scrolluje stronę do dołu. Zastanawiam się, czy jest możliwe przeniesienie tej funkcji do jakiegoś innego skina poprzez skopiowanie jakiejś części kodu? Czy ktoś wie, gdzie znaleźć ten fragment kodu?
3) Chciałbym zmodyfikować navigation bar tak aby:
- Po lewej stronie wyświetlało się logo mojej stony, po którym będzie rozwijane menu z kategoriami/podkategoriami artykułów
- Po prawej stronie będą linki do aplikacji (Forums, Gallery, itd.)
Do tej pory:
- Zainstalowałem ProMenu (versja 1.0.1), co pozwoliło mi na użycie rozwijanego menu. Jestem więc w stanie umieścić kategorie po lewej stronie navigation bar
Problem polega na tym, że nie wiem jak umieścić resztę elementów menu po prawej stronie.
Czy ktoś mógłby mnie pokierować? Gdzie powinienem szukać rozwiązania?
Pozdrawiam,
Karol
Zacząłem ostanio używać IP.Board i jestem pozytywnie zaskoczony jego możliwościami. Próbuję się go nauczyć, ale niestety dokumentacja jest niewystarczająca i proces nauki jest mozolny. Dlatego mam parę pytań do osób, które są trochę bardziej doświadczone ode mnie.
Używam IP.Board 3.2.3 oraz IP.Content 2.2.2.
1) Aktualnie próbuję osiągnąć taki cel:
- Na stronie głównej chciałbym wyświetlać najpierw 10 najlepiej ocenianych artykułów, po czym 10 najnowszych artykułów (mogą się powtarzać z najlepiej ocenianymi, nie ma to znaczenia)
- Chciałbym zmienić sposób wyświetlania pierwszego artykułu tak, aby jego zdjęcie wyświetlało się na całej szerokości oraz aby był widoczny duży tytuł (coś w rodzaju pierwszej strony gazety)
Do tej pory:
- Próbowałem używać funkcjonalności feed blocks, ale za jej pomocą mogę tylko wyświetlać tytuły artykułów, bez ich treści ani obrazków
- Również próbowałem grzebać w Articles Archives Template, ale aby ogranicznyć liczbę wyświetlanych artykułów do 10, musiałbym użyć jakiegoś rodzaju pętli "for" (tak mi się wydaje), co nie jest opisane w dokumentacji IP.Board (są tam tylko "if" oraz "foreach"). W każdym razie, nie znam PHP i zaczynam się zastanawiać czy muszę koniecznie grzebać w kodzie, aby osiągnąć tak prosty cel?
- Zastanawiam się czy mój cel mogę osiągnąć poprzez zastosowanie jakiegoś parametru w komendzie {parse articles} - ale nie mogę znaleźć do niej żadnej dokumentacji.
W jaki sposób mogę zmodyfikować wyświetlanie artykułów, aby uzyskać to co sobie założyłem?
2) Zainstalowałem skina "Spectrum" i bardzo mi się podoba w nim to, że górne menu pozostaje widoczne, nawet gdy scrolluje stronę do dołu. Zastanawiam się, czy jest możliwe przeniesienie tej funkcji do jakiegoś innego skina poprzez skopiowanie jakiejś części kodu? Czy ktoś wie, gdzie znaleźć ten fragment kodu?
3) Chciałbym zmodyfikować navigation bar tak aby:
- Po lewej stronie wyświetlało się logo mojej stony, po którym będzie rozwijane menu z kategoriami/podkategoriami artykułów
- Po prawej stronie będą linki do aplikacji (Forums, Gallery, itd.)
Do tej pory:
- Zainstalowałem ProMenu (versja 1.0.1), co pozwoliło mi na użycie rozwijanego menu. Jestem więc w stanie umieścić kategorie po lewej stronie navigation bar
Problem polega na tym, że nie wiem jak umieścić resztę elementów menu po prawej stronie.
Czy ktoś mógłby mnie pokierować? Gdzie powinienem szukać rozwiązania?
Pozdrawiam,
Karol
Napisany 08 luty 2012 - 03:06
Udało mi się rozwiązać problem 1) poprzez użycie składników $record, które znalazłem w pomocy template'u przy tworzeniu bloku.
Napisany 08 luty 2012 - 07:34
Witam,
jeśli chodzi o ad 2. to napewno się da przenieść, ale nie znam tego skina więc nie powiem Ci w prost co przekopiować
jeśli chodzi o ad 2. to napewno się da przenieść, ale nie znam tego skina więc nie powiem Ci w prost co przekopiować
Profesjonalne rozwiązania IP.Board - SolutionDEVs
Dawid Baruch - Portfolio Webmastera, IPB, php, grafika, sql, skiny IPB, mody IP.Board
Dawid Baruch - Portfolio Webmastera, IPB, php, grafika, sql, skiny IPB, mody IP.Board
IP.Board NEWS
Licencje IP.Board
Napisany 08 luty 2012 - 19:50
Masz na myśli że się na pewno nie da czy że się na pewno da?
Napisany 08 luty 2012 - 19:59
ze sie da ale nie mozna z glowy powiedziec co i jak skoro nie zna sie bitow skina
2.5 V6 i500 by Duke_ - Black Pearl 
Pomoglem ? Podziekuj naciskajac " + " to nic nie kosztuje a dobrze o Tobie swiadczy ;)
Napisany 08 luty 2012 - 21:14
tak właśnie pomyślałem. Wkradło się chochlikowe "nie"
Napisany 09 luty 2012 - 07:30
Faktycznie mała literówka
zapewne szukaj w globalTemplate ale czego dokładnie to z głowy nie powiem, musiałbym zobaczyć ten skin
Profesjonalne rozwiązania IP.Board - SolutionDEVs
IP.Board NEWS
Licencje IP.Board
Napisany 14 luty 2012 - 12:51
Znalazłem sposób na przeniesienie floating headera do innych skinów:
W odpowiednim miejscu w CSS (np. #branding) należy wpisać:
Następnie trzeba przesunąć body w dół, np:
W odpowiednim miejscu w CSS (np. #branding) należy wpisać:
#branding {
position: fixed;
top: 0;
left: 0;
z-index: 9998;
Następnie trzeba przesunąć body w dół, np:
body {
padding-top: 120px;
}
Napisany 14 luty 2012 - 12:58
Aby rozdzielić górne menu na prawą i lewą część:
1) Wyedytowałem plik css, kopiując #primary_nav do #primary_nav2 ze zmienieniem float na right:
2) W globalTemplate przy primary_nav zostawiłem tylko warunek zawierający haczyk "applicationsloop", który jest wykorzystywany przez ProMenu, a przy primary_nav2 wpisałem to co było w primary_nav:
1) Wyedytowałem plik css, kopiując #primary_nav do #primary_nav2 ze zmienieniem float na right:
#primary_nav2 {
font-size:11px;
float:right;
}
#primary_nav2
li {
margin:0px;
position:relative;
}
#primary_nav2
a {
color:#fff;
display:block;
outline:none;
padding:6px
15px 0px 15px;
line-height:40px;
height:40px;
}
#primary_nav2 a:hover,
#primary_nav2
a.menu_active {
background:url("http://www.ipsbeyond.pl/public/style_images/master/transw10.png") repeat;
background:rgba(255, 255, 255, 0.1);
}
#primary_nav2 .active
a {
background:url("http://www.ipsbeyond.pl/public/style_images/master/transw10.png") repeat;
background:rgba(255, 255, 255, 0.1);
position:relative;
}
#primary_nav2 a.ipbmenu
img {
margin-right: -6px;
}
2) W globalTemplate przy primary_nav zostawiłem tylko warunek zawierający haczyk "applicationsloop", który jest wykorzystywany przez ProMenu, a przy primary_nav2 wpisałem to co było w primary_nav:
<!-- ::: APPLICATION TABS ::: --> <div id='primary_nav' class='clearfix'> <ul class='ipsList_inline' id='community_app_menu'> <if test="applicationsloop:|:is_array($header_items['applications']) AND count($header_items['applications'])"> </if> </div> <div id='primary_nav2' class='clearfix'> <ul class='ipsList_inline' id='community_app_menu'>
Napisany 14 luty 2012 - 18:00
bravo
2.5 V6 i500 by Duke_ - Black Pearl 
Pomoglem ? Podziekuj naciskajac " + " to nic nie kosztuje a dobrze o Tobie swiadczy ;)
1 użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników