System news i kodowanie
Rozpoczęte przez deco1, 07 kwi 2010, 16:40
8 odpowiedzi na ten temat
Napisany 07 kwiecień 2010 - 16:40
Witam .
Zrobiłem system news i system menu bez bazy MySQL i teraz dodałem kod na stronę główną http://deco016.cyf.pl/demo/ i jak dodaję odnośnik do menu lub news z ąćś itp to mam krzaki typu � na stronie mam kodowanie UTF-8 jak dam Windows-1250 to te rzeczy z systemu news i menu są ok ale na stronie mam krzaczki t teraz pytanie jak zrobić kodowanie w newsach i odnośnikach ?
Zrobiłem system news i system menu bez bazy MySQL i teraz dodałem kod na stronę główną http://deco016.cyf.pl/demo/ i jak dodaję odnośnik do menu lub news z ąćś itp to mam krzaki typu � na stronie mam kodowanie UTF-8 jak dam Windows-1250 to te rzeczy z systemu news i menu są ok ale na stronie mam krzaczki t teraz pytanie jak zrobić kodowanie w newsach i odnośnikach ?
Napisany 07 kwiecień 2010 - 16:46
a gdzie zapisujesz te dane ? podczas zapisu musisz użyć także utf-8 żeby wszystko wszędzie było spójne
Profesjonalne rozwiązania IP.Board - SolutionDEVs
Dawid Baruch - Portfolio Webmastera, IPB, php, grafika, sql, skiny IPB, mody IP.Board
Dawid Baruch - Portfolio Webmastera, IPB, php, grafika, sql, skiny IPB, mody IP.Board
IP.Board NEWS
Licencje IP.Board
Napisany 07 kwiecień 2010 - 17:06
jak dodaje news i odnośnik to dodaje to do pliku txt :
od newsów do : data.txt
a do odnośników do : menu.txt
od newsów do : data.txt
a do odnośników do : menu.txt
Napisany 07 kwiecień 2010 - 18:17
Więc pomożesz ?
Napisany 08 kwiecień 2010 - 04:44
Nie musisz pisać post pod postem, bo jak dam rade to odpisuje. Zobacz w jakiej formie masz zapisane polskie znaki w pliku. Do zapisu używasz jakiegoś panelu czy ręcznie wklepujesz?
IP.Board NEWS
Licencje IP.Board
Napisany 08 kwiecień 2010 - 17:15
Używam panelu
Napisany 08 kwiecień 2010 - 17:17
w panelu masz też kodowanie utf-8 ? czy jak otworzysz ten plik txt w notepad++ to w jakim kodowaniu je masz ?
IP.Board NEWS
Licencje IP.Board
Napisany 08 kwiecień 2010 - 19:56
panel ma kodowanie utf-8 a w jakim kodowaniu to zaraz sprawdzę
Ehh jednak miałem błąd w każdym pliku miałem 2x kodowanie i to mi robiło krzaczory ok możesz zamknąć
Ehh jednak miałem błąd w każdym pliku miałem 2x kodowanie i to mi robiło krzaczory ok możesz zamknąć
Edytowany przez deco1, 08 kwiecień 2010 - 20:41.
Napisany 20 grudzień 2010 - 19:58
Problem został rozwiązany.
IP.Board NEWS
Licencje IP.Board
1 użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników

Ten temat jest zablokowany